fbpx

Притиснеш ли го, той те отблъсква.

Отказвам да приема идеята, че животът ми се свежда до това да работя с единствената цел да мога да си платя храната, жилището и някаква почивка. Това би било лишено от всякакъв смисъл.

***

Най-определящата е липсата на самоуважение. Ако дълбоко в себе си човек не е достатъчно убеден в собствената си стойност, той проявява известна слабост, която гаднярите веднага долавят. Достатъчно е да натиснат там, където боли.

***

Основната разлика между детето и възрастния е, че детето желае да се развива. Възрастният прави всичко възможно да не се променя.

***

Когато човек не желае повече да се развива, той бавно започва да умира.

***

Ако искаш да останеш млад през целия си живот, продължи да се развиваш, да учиш, да откриваш и не се затваряй в навици, които склерозират духа, нито в затъпяващия уют на вече познатото.

***

Приеми света на твоя ближен и той ще се отвори за теб.

***

Да приемеш света на другия означава преди всичко да събудиш в себе си желание да навлезеш в неговия свят. Означава да се интересуваш от него, така че да ти се иска да провериш какво е да си в неговата кожа. Да ти е приятно да мислиш като него, да вярваш в каквото той вярва, да постъпваш като него…Когато го постигнеш, ще си в състояние да усетиш доста точно каквото той усеща и наистина да го разбереш.

***

Но никога не забравяй, че най-важното е да имаш искрено желание да установиш добри взаимоотношения с другия.

***

– Това дори не е най-важното. Когато човек вътрешно в себе си е убеден, че може да въздейства върху решенията на другите, накрая винаги успява, макара и по малко заобиколен път. Справя се. Ако обаче не вярва в това, ще се откаже при първото препятствие, което ще изтълкува като доказателство, че подходът не го бива.

***

Животът не щади страдащите. Налага им двойно страдание.

***

– Но ако положиш усилия – понякога е доста неприятно – да приемеш неговото виждане за нещата, можеш да схванеш какво точно го кара да мисли и да се държи по този начин. И ако се усети разбран, а не съден, може би ще съумее да чуе това, което имаш да му казваш, за да промениш позицията му.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *